Zajęcia koła kulinarnego rozpoczęły się dnia 06 września 2019 roku i były odpowiedzią na nieustannie zgłaszane zapotrzebowanie rozwijania zainteresowań wychowanków oraz poszukiwaniem nowych ciekawych, innowacyjnych form pracy resocjalizacyjnej. Prowadzone były przez nauczycielki : Martę Kałabuk i Ewę Romanowicz w wymiarze 2 godzin w tygodniu, w przygotowanej na I piętrze budynku szkoły kuchni.
W zajęciach w I semestrze wzięło udział łącznie 29 wychowanków, niektórzy po kilka razy. Odbyły się 24 spotkania.
W zajęciach w II semestrze wzięło udział łącznie 21 wychowanków. Odbyło się 19 spotkań.
W ciągu roku szkolnego w zajęciach kółka kulinarnego wzięło udział 32 wychowanków.
Od tego jak i co jemy, zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a to z kolei jest gwarancją zachowania dobrego zdrowia tak fizycznego, jak i psychicznego. Krzewienie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych oraz przywrócenie znaczenia estetyki serwowania potraw i kultury ich spożywania jest w dzisiejszych, skomercjalizowanychi zautomatyzowanych warunkach, gdzie wszystko, włącznie z jedzeniem , musi odbywać się szybko, nie tylko korzystne, ale przede wszystkim konieczne. Działalność koła kulinarnego jest jedną z prób uświadomienia tego młodzieży, a w naszej placówce jest elementem resocjalizacji wychowanków oraz wpisuje się ponadto w realizowany program wychowawczo-profilaktyczny szkoły.
Zajęcia są atrakcyjne i cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony wychowanków. Wielu zmienia swoje nieodpowiednie zachowania i stara się dobrze wywiązywać z obowiązków, aby móc uczestniczyć w szkolnym gotowaniu. Każdy z uczestników zajęć, oprócz nabywania podstawowych umiejętności ma również okazję wykazać się talentem kulinarnym. Dla niektórych, zajęcia te, były początkiem kulinarnych zainteresowań, a zainteresowanie, które przeradza się w pasję może również stać się sposobem na życie.
Cel główny: Resocjalizacja poprzez rozwijanie zainteresowań kulinarnych oraz wyposażenie w praktyczne umiejętności kulinarne i motywowanie młodzieży do dbałości o przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania i samodzielnego przygotowywania potraw.
Cele szczegółowe:
- wdrażanie do przestrzegania zasad higieny w kuchni i przy stole,
- zapoznanie z zasadami zdrowego doboru produktów żywieniowych w codziennej diecie,
- rozwijanie umiejętności kulinarnych,
- rozwijanie umiejętności w zakresie estetyki serwowania potraw,
- uświadamianie wpływu właściwej atmosfery podczas spożywania posiłków na ich przyswajanie,
- rozbudzanie ciekawości i otwartości na kuchnie innych narodów,
- poznawanie kulinariów regionów pochodzenia wychowanków
TEMATYKA I WYMIAR ZAJĘĆ W I SEMESTRZE:
- Zasady higieny, bhp i ppoż. w kuchni………………………………………………….……….2 godz.
- Piramida żywieniowa i tabele wartości odżywczych na przykładzie deseru………4 godz.
- Zioła, kwiaty i chwasty w garnku …………………………………………….………………….2 godz.
- Savoir vivre przy stole pięknie nakrytym i zastawionym………………………..….….2 godz.
- Potrawy świąteczne w naszych domach………………………………………………………..6 godz.
- „Gdy widzę słodycze, to kwiczę…” (słodko, nie znaczy niezdrowo)………………..10 godz.
- Walentynkowa kolacja dla dwojga (kulinarne afrodyzjaki) ……… ………………..…2 godz.
- Fast foody- domowe i zdrowe ………………………………………………………..………..….6 godz.
- Sałatkowe szaleństwa………………………………………………………………….………….…..8 godz.
- Kuchnia naszych sąsiadów i nie tylko……………………..……………………………………4 godz.
Razem: 48 godzin
TEMATYKA I WYMIAR ZAJĘĆ W II SEMESTRZE:
- Piramida żywieniowa i tabele wartości odżywczych na przykładzie deseru……..…2 godz.
- Savoir vivre przy stole pięknie nakrytym i zastawionym…………………………..….…2 godz.
- Potrawy świąteczne w naszych domach………………………………………………………….2 godz.
- „Gdy widzę słodycze, to kwiczę…” (słodko, nie znaczy niezdrowo)….………………..4 godz.
- Walentynkowa kolacja dla dwojga (kulinarne afrodyzjaki) …………..………………….2 godz.
- Fast foody- domowe i zdrowe ………………………………………………………..………….….4 godz.
- Sałatkowe szaleństwa………………………………………………………………….…………..……6 godz.
- Kuchnia naszych sąsiadów i nie tylko……………………..………………………………………8 godz.
- 9.Przygotowujemy piknik……………………………………………………………………..………6 godz.
- 10.Zaprawy zimowe-jak zakisić ogórki? ………………………………………………………..2 godz.
Razem: 38 godzin